Wie Is De Leider?

Wie is de leider?

De 80/20-regel

Bruine LabradorMijn labrador is een goed getrainde labrador. Ik heb verschillende gehoorzaamheidstrainingen met hem gevolgd en met goed resultaat afgerond. Hij weet dat ik zijn bazin ben en volgt mijn aanwijzingen netjes op. Soms….als hij een andere hond tegen komt, heeft hij weleens lak aan mijn aanwijzingen. Hij rent dan toch naar die andere hond toe, terwijl ik hem commandeer bij mij te blijven. Verder snapt hij geweldig goed alle commando’s. Ik ben blij dat hij 80% van de tijd goed luistert (toch weer die 80/20-regel) en dat hij een eigen karakter heeft.

Lees meer over het Complete Handboek voor de Labrador!

Non-verbale communicatie

Kortgeleden was mijn labrador bij mijn ouders geweest. Toen ik hem kwam ophalen, zag ik hoe hij aan het bedelen was bij mijn moeder om haar naar buiten te krijgen om een rondje met hem te lopen. Hij was met zijn kop tegen haar benen aan het duwen. Mijn moeder keek hem aan en gaf toe aan zijn vragende puppy ogen. Zij is met hem naar buiten gegaan. Nadat zij terug kwam, vroeg ik haar waarom zij met hem is gaan wandelen. Zij antwoordde dat hij dat toch aan haar vroeg. Tsja, ik weet dat mijn hond met non-verbale communicatie precies kan aangeven wat hij wilt.

Lees meer over het Complete Handboek voor de Labrador!

Mijn hond als trainer

Ik stelde haar de vraag: wie is de leider? De hond of jij?
Soms denk ik dat het misschien handig is om mijn hond in te zetten als trainer. Hij vertelt mij zoveel over de mensen waar hij verblijft. En ik weet ….als hij de kans krijgt, pakt hij deze om zijn zin te krijgen. Maar is dit ook niet zo bij alles in de natuur? Als er niemand een beslissing neemt, staat er toch altijd wel iemand op die een keuze maakt en de leiding neemt?¬†Wat vind jij hiervan?

Lees meer over het Complete Handboek voor de Labrador!