Stamboom

Stamboom

Bruine LabradorWat is nu een stamboom? Op een stamboom staan de voorouders van een bruine labrador. Hierop staat wie zijn ouders, grootouders en overgrootouders zijn. Dat lijkt misschien niet zo interessant, maar voor een fokker is dit onmisbare informatie. Bij goed fokken hoort een stamboom. Een goede fokker maakt een verantwoorde combinatie tussen een reu en een teef. Daarvoor zijn niet alleen de gezondheid, het karakter en het uiterlijk van de twee ouderdieren belangrijk, maar ook van al hun voorouders.

Het is bewezen dat kruisingen van verschillende rassen langer leven en minder last hebben van ziektes. Maar als je mee wilt doen aan wedstrijden of wilt fokken, heb je toch echt een bruine labrador met stamboom nodig! Bij fokken is het onzichtbare genenpakket van beide ouderdieren minstens zo belangrijk als de zichtbare buitenkant. In fokkerijtermen spreken we over het genotype en het fenotype. Het genotype is het totaal aan erfelijk materiaal van de hond, de binnenkant dus. Het fenotype is datgene wat zichtbaar is bij de hond, de buitenkant dus. Genotype en fenotype zijn nooit precies hetzelfde. Een hond kan bijvoorbeeld zwart zijn, maar het gen voor geel dragen. Dat zie je niet aan de buitenkant. Toch kan die hond gele pups krijgen, als de andere ouder ook het gen voor geel heeft. Of een hond heeft zelf goede ogen, maar draagt het gen voor PRA. Ook dat kun je aan de buitenkant niet zien. De pups van die hond kunnen wel PRA krijgen. Tenminste, als de andere ouder ook het gen voor PRA heeft.

Iedere hond draagt het erfelijk materiaal van al zijn voorouders met zich mee. Hoe meer de fokker weet over de voorouders van een hond, hoe kritischer hij de juiste reu bij zijn teef kan zoeken. Weet een fokker helemaal niets van de voorouders van de reu en de teef, dan is het nest een schot in het duister. Dan weet die fokker absoluut niet waar hij mee bezig is. Met alle kans op erfelijke ziekten en afwijkingen bij de pups. En hoe weet een fokker wie de voorouders van een bepaalde reu of teef zijn? ….Via de stambomen!

Een stamboom is geen garantie dat de pup zorgvuldig is gefokt. Wel weet je bij een stamboom pup wie de voorouders van de hond zijn. Daarmee kun je via de rasvereniging controleren wat er bekend is over die voorouders. Je kunt zelfs de eigenaren van die voorouders benaderen om informatie te vragen. Met een stamboom pup koop je een rashond waarmee je kunt deelnemen aan alle activiteiten binnen de georganiseerde kynologie.

Lees meer over het Complete Handboek voor de Labrador!