Informatie Over De Bruine Labrador

Informatie Over De Bruine Labrador

bruine labradorDe bruine labrador retriever wordt in het kort bruine labrador genoemd en de echte liefhebbers houden het op labs. Het is een hondenras dat afkomstig is uit Newfoundland en Labrador. Newfoundland is een eiland in de Atlantische Oceaan vlak voor de Noord-oostkust van Canada. Het is een Canadees eiland. Labrador is een schiereiland op het eiland New Foundland, waarnaar dit hondenras vernoemd is.

De lab stamt af van de St Johns-hond. Vanaf de 19e eeuw werd de St Johns hond gekruist met andere rassen, zoals bijvoorbeeld de Gordon setter, de spaniel, de flatcoated retriever en de Chesepeake Bay retriever. Zo ontstond uiteindelijk het nieuwe ras Labrador. Deze hond werd vooral gefokt voor de eendenjacht in moerassige gebieden. Als je naar de poten kijkt, kun je zwemvliezen ontdekken tussen zijn tenen. De lab is dol op water!

De mentale en fysieke eigenschappen van de uitzonderlijk goedaardige bruine labrador zijn gesmeed in het wrede, onherbergzame water voor de kust van Newfoundland door de taaie vissers die hier vanaf het begin van de 16e eeuw een rijke vangst binnenhaalden. Vissers uit Engeland, Portugal en Frankrijk kwamen oorspronkelijk alleen in het visseizoen naar Newfoundland en later vestigden zij zich daar. Het is een algemeen aanvaard feit dat de honden die ze daar mee naartoe namen en vervolgens met elkaar kruisten de voorouders zijn van de honden die wij vandaag de dag als labradors kennen.

De Labrador behoort tot de Rasgroep “Staande Jachthonden, Spaniels en Retrievers”. In England werden zij voor het eerst officieel erkend door de Kennel Club in 1903.  Maar ongeveer 100 jaar daarvoor gebruikten vissers in Groenland een hond die erg leek op de Labrador om vis te apporteren. Later werden deze honden ook aangetroffen op vissersboten die voeren tussen Newfoundland en England. Er schijnen duidelijk twee verschillende soorten te zijn geweest : een grotere met een zware vacht, bekend als de Newfoundlander en een kleinere die beweeglijker was : De St.John’s hond. Beide honden hadden een erg dichte vacht die waterdicht was en een korte, dikke staart die rond van vorm was. Dit was de hond van de vroege beschrijvingen, de vermoedelijke voorouders van de huidige bruine labrador retriever.

Lees meer over het Complete Handboek voor de Labrador!