Iets Graag Willen

Iets Graag Willen

Honden In Een Kooi

In een experiment werden twee honden elk in een aparte kooi geplaatst. Op willekeurige momenten wordt stroom gezet op de vloer van beide hokken. Één van de honden had een hendel in zijn kooi waarmee de stroom in beide hokken uitgezet kon worden. Beide honden kregen dus evenveel stroom schokken, maar alleen de hond met de hendel had controle over de situatie. Een dag later werd het experiment herhaald. De hendel was weggehaald, maar beide kooien stonden open. Op het moment dat de stroom werd aangezet sprong de hond, die eerder de hendel had, er direct uit. De andere hond bleef echter zitten en onderging zijn lot.
Dit fenomeen wordt aangeleerde hulpeloosheid genoemd: neem een dier de controle over zijn situatie af en het wordt passief.

Lees meer over het Complete Handboek voor de Labrador!

Experiment In Organisaties

Voor honden is het geen normaal gedrag om in een kooi te blijven zitten terwijl de vloer onder stroom staat. Een gezonde hond springt er uit, het neemt initiatief. Willen we een pro-actieve hond, dan moeten we hem dus niet in een kooi zonder hendel zetten.

In organisaties gebeurt vaak hetzelfde als in bovenstaand experiment. De kooi is de metafoor voor processen, systemen en leiderschapsstijl. Het beste advies is om mensen uit te dagen iets te laten doen waar ze goed in zijn. Daarbij is het noodzakelijk dat zij de ruimte krijgen en zich “eigenaar” voelen van een (deel)project. Het geven van feedback door een leidinggevende is zeker van cruciaal belang. Succesvolle organisaties creëren mogelijkheden voor hun mensen om het beste uit zichzelf te halen.

Lees meer over het Complete Handboek voor de Labrador!

Heel Graag Willen

Als visueel voorbeeld, met een knipoog, heb ik hieronder een video geplaatst van Montana. Hij heeft geen grenzen en wil écht heel graag een boterham. Hij is opgewekt, pro-actief en blijft mij volgen. Natuurlijk krijgt hij uiteindelijk de boterham 😉

Lees meer over het Complete Handboek voor de Labrador!