Help! Een Hond Met Verlatingsangst

Help! Een Hond Met Verlatingsangst

Verlatingsangst

Bruine LabradorIk hoor regelmatig hondenbezitters aangeven dat hun hond verlatingsangst heeft en dus niet alleen kan zijn. Nu is het zo dat een hond instinctief gewend is om in een roedel te leven en altijd andere honden om zich heen heeft. Op het moment dat je een hond in huis hebt, zal deze, als het goed is, jou zien als de leider van de roedel. Daarom wil jouw hond je niet uit het oog verliezen. Zeker als de hond nog een puppy is, zul je deze moeilijk alleen durven laten.

Lees meer over het Complete Handboek voor de Labrador!

Ongewenst gedrag?

Toch is het handig om jouw hond er al van kleins af aan aan te laten wennen om alleen te zijn. Als je dit niet doet, kan het zijn dat jouw hond een verlatingsangst ontwikkelt en je hem niet alleen thuis kunt laten. Hij zal dan bijvoorbeeld gaan huilen als je weg bent, zodat jouw buren gaan klagen, jouw interieur slopen of ander ongewenst gedrag gaan vertonen.

Lees meer over het Complete Handboek voor de Labrador!

Wennen

Toen mijn bruine labrador een pup was, merkte ik al snel dat hij het niet fijn vond om alleen te zijn. Omdat ik graag een flexibele hond wilde, ben ik begonnen om hem te trainen vanuit de bench. Ik merkte al snel dat als ik naar bed ging en ik mijn hond kort ervoor in de bench zette, hij ging huilen en ik weer mijn bed uit kon. Vaak hielp het wel om hem even te aaien en erna weer naar bed te gaan. Uiteindelijk ontdekte ik iets dat beter werkte: ongeveer een kwartier voordat ik naar bed ging, stopte in mijn hond in de bench en gaf ik hem weinig aandacht meer. Hij ging rustig liggen en kijken. Als hij helemaal rustig was en het kwartier voorbij was, ging ik naar bed. Vanaf het moment dat ik hiermee ben begonnen, heeft hij niet meer gehuild! Het is dus een kwestie van wennen aan een nieuwe situatie. Mocht jouw hond verlatingsangst hebben, laat jouw hond wennen aan een nieuwe situatie en voeg er bijvoorbeeld een stap tussen het begin en het uiteindelijke resultaat, zoals ik dat ook gedaan heb. Succes!

Lees meer over het Complete Handboek voor de Labrador!