Ergens Een Plasje Overheen Doen

Ergens Een Plasje Overheen Doen

Honden En Plasjes

Bruine LabradorWat is de betekenis van dit gezegde? Er een plasje overheen doen: ergens een kleine wijziging in aan (laten) brengen, die wel duidelijk laat zien dat de afzender iemand van belang is.

In een menselijke werksituatie herken ik dit gezegde. Bijvoorbeeld bij het controleren van dossiers. Op het moment dat een dossier gecontroleerd wordt door een persoon, heeft deze hier meestal wel een opmerking over. Op het moment dat dit punt hersteld is en een andere persoon controleert het dossier, heeft deze persoon weer een andere opmerking over dat dossier.

Lees meer over het Complete Handboek voor de Labrador!

Territorium Afbakenen

Als je een reu hebt, is “ergens een plasje overheen doen” heel herkenbaar. Ook sommige teefjes doen overigens weleens de poot omhoog. Jouw hond wil graag zijn territorium afbakenen en wil zijn geur achterlaten. Hij markeert als het ware de plek. Dit kan hij doen bijvoorbeeld tegen een lantaarnpaal, een muurtje, een boom, een hoopje zand. In een roedel plast alleen de alfa/leider van de groep ergens overheen. Als jouw hond meeloopt aan de lijn, kun je dit territoriale gedrag eenvoudig corrigeren. Je corrigeert de hond, zodat hij weer netjes met jou meeloopt en jouw hond gaat plassen waar jij dat toe laat. Overigens zullen sommige honden, na het doen van een plasje ergens overheen, nog een krabbeweging op de grond maken, om het geurspoor nog iets te versterken.

Lees meer over het Complete Handboek voor de Labrador!

Hetzelfde!

Zo komen de menselijke betekenis van dit gezegde en de betekenis voor jouw hond overeen. Beiden willen iets achter laten om te laten zien dat zij een rol van betekenis hebben gehad. Andere mensen en honden zullen zien wat de waarde is geweest. Bij mensen zie je het niveau terug van de feedback van de persoon die de opmerking heeft gegeven. Bij honden ruikt een andere hond dat hier al eerder een hond geweest is. Zo zie je maar dat de redenen bijna hetzelfde zijn!

Lees meer over het Complete Handboek voor de Labrador!