Erfelijke Afwijkingen

Erfelijke Afwijkingen

De Labrador kan de volgende erfelijke afwijkingen hebben:

*  HD (heupdysplasie): Het heupgewricht is een kogelgewricht en is bestaat uit een bovenbeenkop en een heupkop. De nauwe aansluiting samen met de spiergroepen geeft dit een goede stabiliteit. Bij heupdysplasie is het gewricht vaak te ondiep en is de kogel klein en misvormd. Dit leidt tot instabiliteit van het gewricht, wat op zijn beurt pijnlijke kreupelheid op jonge leeftijd kan veroorzaken en arthrose (verhoogde slijtage van het gewricht met als gevolg verstijving) op latere leeftijd

*  ED (elleboogdysplasie): Elleboogdysplasie is een aandoening die bij jonge honden voorkomt waarbij het ellebooggewricht zich niet normaal ontwikkelt .

* Oogproblemen: Er zijn verschillende oogziekten. Zodra je bij je hond vaststelt dat hij rusteloos wordt met een gezwollen of rood oog,met zijn poot regelmatig tegen zijn ogen drukt of wrijft, neem dan direct actie. Je weet nooit of het een allergische reactie is of een signaal van een serieuze oogziekte. Diverse oogziektes starten met rode en gevoelige ogen

* HMLR (myopathie): Dit is een spierziekte.

De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt, is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders. Een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

Om te ontdekken of een hond HD of ED heeft, worden röntgenfoto’s gemaakt door een specialist. Deze worden ter beoordeling aan de raad van beheer opgestuurd, die de uitslag weer naar de eigenaar van de hond stuurt. Het is niet alleen belangrijk dat de reu en teef HD vrij zijn, maar ook dat hun ouders en grootouders HD en ED vrij zijn. De  reden daarvoor is dat de erfelijke aandoeningen wel eens een generatie willen overslaan.
De ogen worden gecontroleerd door jaarlijkse oogspiegelingen. Voor de oogtest wordt een ECVO-oogtest gedaan door een specialist.
Voor HMRL is een DNA-test beschikbaar.

De beste uitslag voor HD is HD-A. Met HD-B (een overgangsvorm) mag ook vaak gefokt worden.
Bij ED en de ECVO-test is VRIJ de uitslag die je op het certificaat wil zien.
Bij de DNA-test zijn 3 uitslagen mogelijk: VRIJ, DRAGER en LIJDER. Dragers mogen alleen gebruikt worden in combinatie met Vrije honden.

Lees meer over het Complete Handboek voor de Labrador!