Een Teek Verwijderen Uit Je Bruine Labrador

Een Teek Verwijderen Uit Je Bruine Labrador

Teken

Bruine LabradorJe kent ze waarschijnlijk wel: teken! Deze beestjes komen overal voor, maar vooral in een bosrijke omgeving. Het komt in Nederland steeds vaker voor dat teken ernstige ziekten overbrengen, waaronder de ziekte van Lyme. Als je met je bruine labrador naar het buitenland gaat, is het aan te raden hem goed te beschermen tegen teken, omdat in bepaalde landen hele schadelijke soorten teken bestaan.

De lente is er weer en de teken zullen binnenkort weer verschijnen.

Lees meer over het Complete Handboek voor de Labrador!

Smeer Niets Op De Teek

Er circuleert nog steeds een bericht op internet over een verpleegster die een tip heeft voor mensen en dieren die last hebben van een teek. Dit is wat zij schreef: “Breng een klodder vloeibare zeep op een een prop watten. Bedek de teek met de zeep doordrenkte prop watten en dep hiermee 15 tot 20 seconden. De teek zal zich spontaan losmaken en zichzelf vasthouden aan de watten wanneer u de prop weg neemt.”

Door het insmeren van de teek met zeep, alcohol of iets anders, kan deze juist hun maaginhoud gaan legen. En dat wil je juist niet, omdat in de maag borrelia-bacterien kunnen zitten, die je niet in een lichaam wilt hebben. Vandaar het advies om niets op de teek te smeren alvorens deze weg te halen.

Lees meer over het Complete Handboek voor de Labrador!

Hoe Verwijder Ik Een Teek?

Het verwijderen van teken is vrij eenvoudig, het enige dat je nodig hebt is een tekenpincet. Zorg ervoor dat je een speciaal tekenpincet hebt! Als je de teek wilt verwijderen met de vingers of een normaal pincet blijft vaak de kop van de teek in de huid.

Pak de teek met de tekenpincet zo dicht mogelijk vast op de huid, zodat de kans het grootst is dat de kop van de teek uit het lichaam wordt gehaald.

Draai de tekenpincet linksom of rechtsom, totdat de teek los komt.

Haal de teek uit het lichaam en controleer of je de kop hebt verwijderd. Indien de kop toch is blijven zitten, zal deze eruit moeten zweren net als een diepe splinter. Vaak ontstaat er een bult op de plaats waar een teek heeft gezeten. Deze bult verdwijnt vanzelf na een tijdje.

Bij ziekteverschijnselen na het hebben van teken is het zaak snel een dierenarts te raadplegen.

Lees meer over het Complete Handboek voor de Labrador!