De Hond En Vuurwerk

De Hond En Vuurwerk

Wat…. Vuurwerk?

Bruine Labrador

Ik lees en hoor vaak dat honden bang zijn voor vuurwerk. Natuurlijk is het gehoor van de hond vele malen scherper dan van mensen. Sommige honden zijn van nature gevoeliger voor geluidsprikkels dan anderen. Waar de ene hond geen moment opkijkt van een omvallende prullenbak of harde geluiden op straat, herstelt de ander zich beduidend minder snel na schrik. Dit is moeilijk te beïnvloeden. Maar als ik op internet zoek naar de termen “hond en vuurwerk” kom ik onder andere de volgende berichten tegen: “Honden en vuurwerk; een maand lang ellende” of “vuurwerkangst bij je hond” of “uw hond bang voor geknal?”.

Lees meer over het Complete Handboek voor de Labrador!

Waar Komt Het Vandaan?

Als ik die berichten lees, vraag ik me af hoe het komt dat de hond bang is voor vuurwerk. Is er iets voorgevallen met vuurwerk bij de hond? Voelt de hond dat de baas bang is voor vuurwerk? Wat doe je als jouw hond reageert op vuurwerk? Met andere woorden: ga jij zijn angst versterken door de hond te “belonen” door hem te aaien/verwennen met eten? Een goede socialisatie waarbij ook kennis wordt gemaakt met verschillende soorten geluid vormt de basis voor een stabiel karakter, maar hoeft niet in alle gevallen tot een vuurwerkvaste hond te leiden.

Lees meer over het Complete Handboek voor de Labrador!

Mijn Hond Vindt Vuurwerk Prima!

Montana vindt vuurwerk prima. Als pup heb ik hem op oudjaarsdag meegenomen naar buiten en kennis laten maken met vuurwerk. Een vriend stak vuurwerk af in de buurt van de hond. Natuurlijk schrok hij de eerste keren. Maar na een paar knallen in de buurt, raakte hij hieraan gewend. Gelukkig heb ik een hond die vuurwerk prima vindt. Hij blijft rustig in zijn mand liggen en loopt netjes mee naar buiten als er vuurwerk wordt afgestoken, dan natuurlijk wel aan de riem. Graag wil ik de baasjes van honden met vuurwerkangst vragen: wat vind jij van vuurwerk? Vind je dit leuk? Of geef je jouw angst toch stiekem over aan jouw hond?

Reacties zijn welkom!

Lees meer over het Complete Handboek voor de Labrador!