De Hond Aan De Lijn Houden

De Hond Aan De Lijn Houden

De Letterlijke Betekenis

Bruine LabradorWat betekent dit eigenlijk? Als ik het woordenboek erbij pak, vind ik de volgende betekenis:

Iemand aan het lijntje hebben/houden
d.w.z. iemand in zijne macht hebben, houden, of krijgen, op zijne hand hebben, tot zijne partij overhalen; vroeger ook: iemand aan zijn (of een) snoer hebben of krijgen; iemand aansnoeren.

Mijn bruine labrador loopt het grootste deel van de tijd loopt los rond op de plekken waar dit mogelijk is. Ik ben blij dat hij goed luistert, want hij blijft meestal bij mij in de buurt.

Lees meer over het Complete Handboek voor de Labrador!

De Buurthond

Toch denk ik dat het niet altijd goed is om jouw hond aan de lijn te houden. In de woonwijk waar ik woon, kom ik met het uitlaten vaak een hondenbezitter tegen die de golden retriever altijd aan de lijn heeft. Deze retriever wil altijd heel graag spelen met mijn bruine labrador. Toen zij net deze hond hadden, heb ik aangegeven dat ik met mijn hond mee wilde lopen naar de hondenuitlaatplek, zodat beide honden los konden lopen en ze met elkaar konden spelen. Dit wilden zij niet, omdat ze vonden dat de hond eerst moest luisteren en erna pas mocht gaan spelen.

Inmiddels zijn we een jaar of vijf verder en loopt de retriever nog niet netjes aan de lijn. Het lijkt mij juist een goed idee om de hond eerst lekker wild te laten spelen en deze erna te laten luisteren. De hond is dan moe en luistert beter naar alle commando’s.

Lees meer over het Complete Handboek voor de Labrador!

Iemand Aan Het Lijntje Houden

Als ik de letterlijke betekenis van aan de lijn houden bekijk, zie ik hierin een reden terug waarom een hond aan de lijn gehouden dient te worden. Het is de bedoeling dat jij de macht hebt over de hond. De hond mag niet doen en laten wat deze wil.

Nu snap ik ook wel dat niet iedereen een goed opgevoede hond heeft en dat het daarom vereist is om een hond aan de lijn te houden.

Maar wat denk jij? Wie houd jij wel eens aan het lijntje? En heeft dat het gewenste resultaat?

Ik ben benieuwd!

Lees meer over het Complete Handboek voor de Labrador!