Clickertraining

Clickertraining

Wat Is Dat?

Bruine LabradorDe laatste jaren hoor je steeds meer mensen over de clickertraining. Wat is dat nu precies? Het uitgangspunt van deze training is dat een hond gedrag graag herhaalt als hem dat iets oplevert. Hiervan maken we bij trainen al langer gebruik, maar bij de clickermethode staat dit uitgangspunt centraal. Er wordt niet meer gewerkt met onaangename ervaringen. Een training met een clicker lokt het gewenste gedrag uit, en de hond wordt dan beloond voor het gewenste gedrag. Er wordt daarbij niet gerukt, getrokken of geduwd aan de hond.

Lees meer over het Complete Handboek voor de Labrador!

De Clicker

Om de hond nou precies te laten weten wat er beloond zal worden gebruiken we een geluid dat door de “clicker” wordt gemaakt. De clicker (zie foto) is een klein plastic doosje met een metalen veertje er in, dat een heel specifiek en kort geluid maakt.┬áJe kunt daarmee heel nauwkeurig timen, en het is heel duidelijk voor de hond, omdat het geluid altijd hetzelfde klinkt. Na de klik krijgt de hond zijn beloning. Meestal zal dat iets lekkers zijn, maar het kan ook iets anders zijn waarvoor de hond graag wil werken. Denk hierbij aan een spelletje met een bal of een knuffel van de baas. Als het maar iets is wat de hond graag doet of krijgt.

Lees meer over het Complete Handboek voor de Labrador!

Een Nieuwe Oefening

De clicker wordt eigenlijk alleen gebruikt voor het aanleren van een nieuwe oefening, zodra de hond het nieuwe gedrag beheerst wordt het klikken afgebouwd. In het begin klik je voor alles wat maar een beetje lijkt op het gedrag dat je hebben wilt, maar al vrij snel kun je je eisen verzwaren en alleen die gedragingen belonen die echt ergens op lijken. Dit proces wordt “shapen” genoemd. Als de beloning niet meer elke keer gegeven wordt, zal de hond steeds meer zijn best gaan doen om een beloning te verdienen, en zo kun je het gedrag gaan verfijnen tot je precies hebt wat je wilt. Pas als het gedrag naar je zin is ga je een commando aan het gedrag koppelen.

Lees meer over het Complete Handboek voor de Labrador!